Onthaasten Puur!

Ons Huis

Ons huis ligt aan de rand van het kleine gehucht Tväråträsk in de gemeente Sorsele, midden in Zweeds Lapland. Het dorp ligt midden in de wildernis. Er wonen circa 50 mensen en er zijn geen voorzieningen in de zin van een winkel of tankstation, laat staan een café of restaurant. Aan de voorkant van ons huis ligt een groot meer met de naam Tväråträsket, hieraan dankt het dorp zijn naam.

Dit meer is veelal het startpunt van onze sneeuwscootertochten. Aan de achterkant van ons huis alleen maar bos en rivieren. Hier start de sneeuwschoenwandeling door sprookjesachtig besneeuwde bossen en over bevroren rivieren en meren. Als je buiten staat hoor je de stilte. Behalve het geluid van vogels en de wind in de bomen, hoor je verder niets. Hooguit je eigen hartslag! Dit vinden onze gasten altijd zo bijzonder. Bij hen thuis is er namelijk altijd wel wat van geluid van verkeer, mensen, muziek etc. De stilte hier is ook zeer bevorderlijk voor de nachtrust van onze gasten.

De gehele bovenverdieping is ingericht voor onze gasten en heeft veel privacy. Je vindt hier een ruime, 30m², living/woonkamer met leeshoek en televisie. De televisie heeft alle Nederlandse en Duitse kanalen. Verder een mooie badkamer voorzien van toilet en douche. Een ruime overloop en twee slaapkamers met elk 2 Zweedse boxsprings, die garant staan voor een perfecte nachtrust.

Elke morgen staat er een stevig Zweeds ontbijt voor je klaar in onze gezellige leefkeuken op de benedenverdieping van Ons huis.

Enkele foto's van ons huis


zomer in Lapland
een van de slaapkamers
De kachel in de keuken
Noorderlicht boven ons huis
Samen eten
De sauna

Tores

Tore, zo heette onze buurman. Van hem leerden we vele ins en outs over het leven in Lapland. Hij leerde ons de weg vinden in de natuur, hoe te lopen door het moeras, welk water is drinkbaar en welk water niet, wanneer dien je waar te vissen, hoe maak je vuur ook als het hout nat is, hoe bereid je de verschillende vissoorten, hoe droog je vlees in de buitenlucht. Kortom, bijna alles wat we weten over het gebied waarin we leven weten we van Tore.

Eind oktober 2012 is hij op 81-jarige leeftijd overleden en hebben wij zijn huis overgenomen. Ter ere aan hem en om de prachtige herinneringen levendig te houden hebben we dit huis Tores genoemd. In de hal hebben we een 2 meter hoge foto van Tore gehangen. Al onze nieuwe gasten vertellen we bij binnenkomst over de grote jager en visser. Zo blijven alle fijne herinnering aan Tore toch altijd levend.

Gedurende 2013 hebben we het huis volledig gerenoveerd. Zo werden alle wanden voorzien van houten panelen, is de badkamer inclusief al het leidingwerk geheel vernieuwd en kwam er een splinternieuwe keuken in te staan. Ook van buiten werd het huis opnieuw in de verf gezet en kreeg het een opknapbeurt. Er is een grilplaats met banken ingericht en een 'badtunna' (Laplandse jacuzzi) tegen de bosrand geïnstalleerd.

In Tores vind je twee slaapkamers elk voorzien van twee Zweedse boxsprings, een grote woonkamer met televisie (Nederlandse kanalen), moderne badkamer en een ruime van alle gemakken voorziene keuken.

Enkele foto's van Tores


De hal in Tores
De woonkamer
Een van de slaapkamers
De grilplaats voor Tores
Tores in de zomer
Onze beide accommodaties